Felcsigázta az érdeklődésemet a gesztenye-téma.

Azt tudtam, hogy Olaszországban több helyen is tartanak gesztenye fesztiválokat, de meglepődtem, hogy ennyi helyen. Toszkánában például októberben minden hétvégére jut fesztivál, van olyan amelyik egész hónapban tart.
Kiváncsi vagyok, mekkora tömeg lesz Marradiban...kicsit aggódom is emiatt.

Az hagyján, hogy a gesztenyés toszkán táj milyen szép ősszel (ez a kép például Garfagana tartományban készült), de nagyon finomakat is lehet enni (és akkor még nem írtam a csiga- és a gombafesztiválokról...). A sült gesztenye, a gesztenyelekvár, a gesztenyesör, a gesztenyepálinka, a gesztenyelisztből készült polenta, a toszkán gesztenyetorta mellett jellemzően vaddisznós, szarvasgombás ételeket is lehet kóstolni ezeken a rendezvényeken.

Olvastam egy regényben, hogy Toszkánában a II. világháború idején előfordult, hogy a gesztenye volt az emberek egyetlen eledele, helyettesítette a húst is. Hónapok alatt füst felett kiszárították, majd a molnár megőrölte. A nehéz időkben sokan gesztenyelisztből készült kenyérrel vészelték át a teleket, ami szinte ehetetlenül kemény volt.
Egyébként a világ legnagyobb és legöregebb gesztenyefája is Olaszországban van, Szicíliában. A botanikusok szerint akár négyezer éves is lehet a Castagno dei Cento Cavalli, a Száz Ló (vagy Lovas) Fája, ami az Etna keleti oldalán áll, Sant'Alfio település határában. Az átmérője nagyjából hatvan méter. A nevét állítólag onnan kapta, hogy a lombja egy vihar idején száz lovasnak adott menedéket :)


Azt tudtam, hogy Olaszországban több helyen is tartanak gesztenye fesztiválokat, de meglepődtem, hogy ennyi helyen. Toszkánában például októberben minden hétvégére jut fesztivál, van olyan amelyik egész hónapban tart.
Kiváncsi vagyok, mekkora tömeg lesz Marradiban...kicsit aggódom is emiatt.

Az hagyján, hogy a gesztenyés toszkán táj milyen szép ősszel (ez a kép például Garfagana tartományban készült), de nagyon finomakat is lehet enni (és akkor még nem írtam a csiga- és a gombafesztiválokról...). A sült gesztenye, a gesztenyelekvár, a gesztenyesör, a gesztenyepálinka, a gesztenyelisztből készült polenta, a toszkán gesztenyetorta mellett jellemzően vaddisznós, szarvasgombás ételeket is lehet kóstolni ezeken a rendezvényeken.

Olvastam egy regényben, hogy Toszkánában a II. világháború idején előfordult, hogy a gesztenye volt az emberek egyetlen eledele, helyettesítette a húst is. Hónapok alatt füst felett kiszárították, majd a molnár megőrölte. A nehéz időkben sokan gesztenyelisztből készült kenyérrel vészelték át a teleket, ami szinte ehetetlenül kemény volt.
Egyébként a világ legnagyobb és legöregebb gesztenyefája is Olaszországban van, Szicíliában. A botanikusok szerint akár négyezer éves is lehet a Castagno dei Cento Cavalli, a Száz Ló (vagy Lovas) Fája, ami az Etna keleti oldalán áll, Sant'Alfio település határában. Az átmérője nagyjából hatvan méter. A nevét állítólag onnan kapta, hogy a lombja egy vihar idején száz lovasnak adott menedéket :)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése